Home Phone
brezplačna spletna stran

Brezplačna spletna stran

Brezplačna spletna stran je kar pogost pojav raznih agencij, da si sami naredite spletno stran. Brezplačno. Potem pa pride račun za gostovanje brezplačne spletne strani, potem morate doplačati za recimo kontaktni obrazec, ker ga na brezplačni spletni strani seveda ni. Pa zakup domene seveda in tako dalje. Da seveda ne pozabimo na to, da gostovanje verjetno stane veliko več, kot pa če bi spletni stran naredili z nekim urejevalnikom, v katerega bi sicer vložili več dela, ampak bi se s stroški potem pokrili…

Brezplačna spletna stran – na kaj paziti

brezplačna spletna stran

Brezplačna spletna stran je kot rečeno v večini primerov brezplačna do neke mere. Potem se zadeve zakomplicirajo in sicer… ko recimo želite spletno stran nadgraditi z nekaj vsebine. Ali pa če želite recimo izvoziti na drug strežnik se malo zakomplicira, ker izvoz običajno ni brezplačen. Tudi nadgradnja na spletno trgovino je vprašljiva. Če pa že je možna, pa verjetno ni brezplačna.

Brezplačna spletna stran – optimizacija spletne strani

Brezplačne spletne strani običajno nimajo dodane možnosti za spletno optimizacijo. Vsaj v večini primerov ne. To je pa seveda problem, ker vas potem nihče ne najde. Bistvo spletne strani pa zdaj že vemo, da je v tem, da ste na spletu tudi vidni. In če niste, je tudi brezplačna spletna stran predraga.

Pregledali smo nekaj sistemov, kot je recimo Wix in ta ima mnogo zadev, tudi optimizacijo. Urejanje spletne strani je enostavno, je pa gostovanje zelo drago. V treh letih imate lahko narejeno solidno spletno stran od agencije in ste na enakem znesku. Tudi izvoz pri njih je mogoč, vendar je znesek tudi visok. Da o tem, če želite dodati spletno trgovino ne govorimo, ker je bil znesek ponovno zavidljivo visok.

Sami veste, da nič ni brezplačno. Na koncu se vse povrne, tako ali drugače. Vprašajte vse, preden se pri ponudniku odločite za izdelavo brezplačne spletne strani. Da ne bo videti, da vam tega ne dovolimo, mogoče bo pa za samo neko predstavitveno stran za vas to popolnoma dovolj. O vsem pa kot rečeno prej vprašajte, da ne boste potem slabe volje.

Dostop do strežnika

Morate imeti dostoo do strežnika, kjer vaša spletna stran gostuje oziroma dostop do nadzorne plošče gostovanja vaše spletne strani.

Možnost urejanja vsebin

V urejevalniku spletnih vsebin morate imeti možnost urejanja vseh vsebin. Torej morate imeti administracijski dostop, ne kot uporabnik. Tako boste lahko urejali vse vsebine, ne da bi imeli kaj zaklenjeno in naj bi to urejal samo nekdo, ki bo zato zaračunal.

Spletna pošta

Pri nakupu domene lahko na vašo domene vežete oziroma kreirate tudi elektronske predale. Do teh morate imeti dostop kadarkoli od kjerkoli. Se pravi spletni dostop, da niste odvisni od raznih odjemalcev pošte, kot so outlook ali kak drug. Torej ni važno, kje ste, elektronski naslov mora biti dosegljiv. V večini primerov se lahko elektronski naslov doda tudi v obstoječ gmail račun in se tako rešite dvojnim mejlom, ker je vse pod eno streho.

Kopije (backupi) spletnih strani

Večina strežnikov omogoča varnostne kopije spletne strani. To je zelo dobrodošlo v primeru, če vam spletno stran okužijo ali je nedelujoča zaradi kakih vdorov. Lahko se pa tudi zgodi kaka druga težava. Tako lahko obnovite spletno stran z nekaj kliki. To je obvezna zadeva, ki mora biti prisotna pri samem gostovanju spletne strani. Zato tudi ni vsako gostovanje primerno.

Cena gostovanja in nadgradenj spletne strani

Prej se prosimo pozanimajte, da ni cena gostovanja nekajkrat višja kot običajno in da se lahko brezplačno spletno stran nadgradi za razumljiv znesek.

Nadgradnje spletne strani

Spletna stran mora imeti možnost, da se jo nadgradi z dodatnimi moduli, kot so spletna trgovina, blog, dodatne taksonomije, dejavnosti…